Emotieregulatie wat is dat?

slapeloosheid

Emotieregulatie is een woord die in deze tijd vaak te horen is, maar wat is het eigenlijk. Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Wat gebeurd er met de omgeving van de persoon die emotieregulatietraining krijgt. In dit artikel worden die vragen beantwoord. 

Emotieregulatie wat is dat?

Emotieregulatie betekent eigenlijk dat je leert omgaan met je emoties, maar ze ook op de juiste manier leert te uiten. Er is sprake van problematiek in de emotieregulatie wanneer iemand vaak stress heeft, altijd met veel emotie reageert en moeilijk spanning kan loslaten. Tevens kan er ook sprake zijn van problematiek in de emotieregulatie wanneer iemand gevoelig is voor emotie of juist moeite heeft met emoties te tonen. Emotieregulatie problematiek kan zich op verschillende manieren uiten, zoals impulsiviteit, het opkroppen van je emoties of een bepaalde emotionele gemoedstand niet los kunnen laten. 

Wie kan er last krijgen van emotieregulatie problematiek?

Emotieregulatie problematiek kan bij iedereen gebeuren, maar het komt voornamelijk voor bij personen met een stoornis, zoals CD, AD(H)D, OCD, Borderline etc. De emotieregulatie problematiek kan twee kanten op gaan, het kan zich intern of extern uiten. Als je het over externe uiting hebt dan gaat het vooral om het gedrag van die persoon die naar zijn omgeving wordt geuit. Denk hierbij aan woedeaanvallen, asociaal gedrag en boosheid. Terwijl het bij interne uiting juist gaat naar gedrag van de persoon naar zichzelf. Denk hierbij aan angst, een depressie of verdriet. 

Hoe leer je omgaan met je emoties?

Gelukkig kunnen mensen leren om te gaan met hun emoties en hun emotieregulatie problematiek aanpakken. In Nederland zijn er diverse locaties waar je terecht kan om meer te leren over je emoties, wat ze zijn en hoe je ermee om kan gaan. Er worden diverse cursussen aangeboden voor zowel professionals als particulieren. Je leert om in contact te staan met je emoties, je leert hoe je ze kan uiten en hoe je met je emoties om kan gaan.