Help iemand in mijn omgeving is verslaafd.

Vaak zijn de eerste die aan de bel trekken niet de personen die verslaafd zijn, maar juist de omgeving die met de verslaafde moeten leven. In het traject om af te kicken speelt het netwerk daarom dan ook een grote rol, veel groter dan de kliniek zelf. Na het traject kan de persoon die verslaafd was namelijk terugvallen op zijn netwerk. 

Hoe herken je een verslaving?

Er is een dunne scheidingslijn tussen sociaal gebruik en overmatig gebruik, dat maakt het vaak ook lastiger om gelijk in het begin al te herkennen of iemand echt verslaafd is of in de fase zit van sociaal gebruik. Een verslaafde toont vaak bepaald gedrag, daaraan kan je herkennen of iemand verslaafd is:

  • Gebruiken van verdovende middelen om zichzelf op te beuren
  • Steeds vaker en steeds meer gebruiken
  • Stiekem gebruiken en ontkennen
  • Willen stoppen maar beloftes niet nakomen om te stoppen

De verslaafde moet dan echt gebruiken om de dag door te komen, als de verslaafde niet gebruik krijgt die afkickverschijnselen, daarom blijven ze vaak gebruiken om de afkickverschijnselen tegen te gaan. Door het overmatige gebruik functioneert de verslaafde niet meer, je functioneert namelijk niet optimaal als je gebruikt hebt, maar zonder ook niet. 

De juiste hulp bij een verslaving

Het moeilijkste van een verslaving is dat de verslaafde vaak te laat om hulp vragen, zij denken het namelijk zelf wel te kunnen doen. Alleen zij vergeten dat je nooit alleen een verslaving kan overwinnen. Je hebt hier niet alleen professionele hulp bij nodig, maar ook een goed en sterk netwerk om je heen. Bij CACN Verslavingszorg zijn specialisten werkzaam die directe hulp kunnen aanbieden. Goede ondersteuning vanuit de kliniek is een belangrijk onderdeel voor de verslaafde om af te kicken, daarom is er ook verslavingszorg. Daar zijn ze gespecialiseerd in de problematiek die bij een verslaving komt kijken.